<>Facebook logoIkon-TelefonSlice 1HF Logorip_downSlice 1Slice 1
Hjerteforeningen Sæby

Humørfyldt aften i selskab med Peter Mygind

Skrevet mandag d. 15. april 2024

Der var lagt op til et møde med en energisk og humørfyldt skuespiller, som ville øse ud af sine egne erfaringer med sundhedsvæsnet i Danmark. Og det skulle vise sig, at der var oplevelser og ulykker nok at tage af fra Peter Myginds eget liv, sagde han med et grin!

Peter kunne fortælle om blodpropper, brækket næse, dårlige knæ og ikke mindst et hjertestop.

Peter havde mange vigtige pointer i sine humoristiske fortællinger. Et af de første gode råd til salen var at bruge sin vejrtrækning. Og denne øvelse skulle udføres, så luften kommer helt ned forbi navlen. Så kan man klare rigtig mange af de udfordringer, som livet byder på. Lige fra mødet med bilisten, som tager p-pladsen lige for næsen af dig og til mødet med sundhedsvæsnet.

Vi blev også opfordret til altid at have en pårørende eller ven med til samtaler med personalet, når vi skal have svar på undersøgelser eller til behandling. To sæt ører hører væsentligt mere end et sæt, og når man er sygdomsramt, kan det være svært at huske alt, hvad der bliver sagt.

Peter opfordrede til at rydde ud i ens egne bekymringer. Spørg fagpersonerne hvis der er noget, du er i tvivl om, eller ikke føler dig tryg ved. Og som Peter sagde, så behøver man ikke nødvendigvis at læse hele indlægssedlen, hvis man starter med nyt medicin. Ofte bliver man unødvendigt bekymret ved synet af de mange mulige bivirkninger. Vigtigere er det at mærke efter om kroppen er, som den plejer. Hvis det ikke er tilfældet, så tag fat i lægen igen, og spørg om det er normalt at have det på den og den måde.

Det kræver mod at kræve god behandling, men hav det mod, når du møder en uerfaren fagperson. Hvis du ikke føler dig tryg er det ok at spørge; ”har du prøvet det her før?”. Hvis ikke vedkommende har det, så spørg om der er en anden, som kan udføre behandlingen. Det er vigtigt at være tryg, når du modtager behandling.

Og er du i tvivl om noget omkring medicin eller behandling, så ring hellere en gang for meget end en gang for lidt. Det er dig selv, der kender din krop og sind bedst.

Husk at bruge dit netværk. Hils på naboen og andre folk på din vej. Du ved ikke, hvornår du kan få brug for deres hjælp. Peter fortalte om et lille problem omkring noget medicin, som skulle sprøjtes ind med en lille kanyle, og Peter er ikke så god til nåle, faktisk slet ikke. Han prøvede selv, hvilket betød han besvimede på hotelværelset. Da han kom til sig selv igen, spurgte han om hjælp et par gange uden at der var hjælp at få. Men på vej i bilen til sit foredrag, møder Peter en mand på en benzintank. Peter spørger ham om hjælp til medicin og kanyle, og manden siger; ”Den klarer jeg”. Så pointen var at hvis du har brug for andres hjælp, må du have mod til at spørge om hjælp. Har du modet, er der næsten altid hjælp at hente.

Peter Mygind lægger jo som bekendt også krop til ”Score-Kaj”, og Score-Kaj kom også lige forbi denne aften. Når du står foran spejlet om morgenen, så husk at fortælle dig selv, at du er for lækker, at du er god nok. Husk at sige til dig selv, at det bliver en god dag, en rigtig god dag. Chancen for at få en god dag forøges til næsten det dobbelte jævnfør Peter Mygind / “Score-Kaj”.

Til sidst var rådet til de næsten 150 fremmødte – find din indre kriger frem i stedet for at være offer, tag ansvar, undersøg hvilke muligheder du har, søg hjælpen fra dit netværk og i sundhedsvæsnet.