<>Facebook logoIkon-TelefonSlice 1HF Logorip_downSlice 1Slice 1

15.01.20 Hjertevenlig kost på programmet

Skrevet torsdag d. 16. januar 2020

Holstebro Aktivitetscenter lagde i går lokaler til Hjerteforening Holstebro’s foredrag om hjertevenlig kost med Lotte Lassen Schmidt fra Hjerm.
 
Kl. 19.00 var aftenens 50 fremmødte bænket og klar til at høre et yderst interessant foredrag. Der blev budt velkommen af lokalafdelingens formand Anita Zacho.
 
Lotte startede aftenen med at fortælle kort om sig selv og med at sige, at hun er glad for al slags mad og har den opfattelse, at mad skal være en nydelse og glæde – også i hverdagen.
 
I foredraget var der bl.a. fokus på at spise mere fisk og fuldkorn, samt på vigtigheden af at holde sig fysisk aktiv på alle måder. De 10 kostråd, hvoraf nogen blev inddraget i aftenens forløb kan ses her nedenfor:
 
Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
Spis frugt og mange grøntsager (600 g dagligt, mindst halvdelen grønsager)
Spis mere fisk (350 g ugentligt, heraf min. 200 g fed fisk)
Vælg fuldkorn (spis min. 75 g dagligt)
Vælg magert kød og kødpålæg (max 500 g rødt kød ugentligt)
Vælg magre mejeriprodukter (250-500 ml dagligt)
Spis mindre mættet fedt (max 10E%)
Spis mad med mindre salt (max 5-6 g dagligt)
Spis mindre sukker (max 10E%)
Drik vand
 
Der blev desuden fortalt en del om de forskellige former for fedtsyrer, hvilke forskelle der er på de forskellige fedtsyrer, hvilke fødevarer de findes i og hvilke der var bedst for/ mest skadelige for vores helbred.
 
Lotte talte også en del om, hvordan vores tarms funktion/ sundhed er meget afhængig af, hvilke fødevarer m.m. vi vælger at anvende i den daglige kost.
Der blev fortalt en del om fermentering og hvilken gunstig effekt fermenterede produkter kunne have på tarmens flora og generelle tilstand, samt om hvordan disse produkter bedst muligt kunne spises sammen med ens almindelige kost.
 
Undervejs var der tid til masser af spørgsmål og en kaffepause med frugt og lidt kage.
 
Slutteligt kom Lotte med konkrete forslag til, hvordan man rimelig enkelt kunne ændre på sin kost uden at lave alt for meget om på sine vaner.
 
Lotte Lassen Schmidt: “Mad skal ikke være noget, der giver dig dårlig samvittighed. Det skal være muligt at spise sundt og nærende med både velsmag og glæde”.
 
Lotte er lokalafdelingens underviser på Børnebørnenes Madværksted for 2. sæson i træk. 
Læs mere om Lotte her  https://www.facebook.com/mindnfood/
Find hjertevenlige opskrifter her:  https://opskrifter/