<>Facebook logoIkon-TelefonSlice 1HF Logorip_downSlice 1Slice 1

Portræt: Mød koordinator Ida-Marie Hergel

Forskrækkelsen over at vente en baby med en hjertefejl har fået Ida-Marie Hergel til at give en frivillig hånd til hjertesagen

Skrevet tirsdag d. 20. februar 2018

Af Lotte Bucka, lbucka@hjerteforeningen.dk
Allerede mens sønnen Storm lå i 27-årige Ida-Marie Hergels mave, fik hun og kæresten ved en skanning at vide, at sønnen havde et lille hul mellem to hjertekamre, en såkaldt ventrikel-septum-defekt. Hun blev sendt videre til flere skanninger, hvor lægerne ikke kunne finde fejlen. Først da Storm var født, fandt lægerne igen hans lille hjertefejl. Ida-Marie Hergel fik et chok, så hun kontaktede Hjertelinjen og søgte også på Hjerteforeningens hjemmeside efter mere viden.

– På hjemmesiden så jeg, at der var brug for koordinatorer til landsindsamlingen. Jeg har tidligere samlet ind for blandt andet Unicef og Dansk Flygtningehjælp, så kombinationen af at have erfaring med at være indsamler og beskeden om Storms hjertefejl gav mig skubbet til at blive koordinator, siger Ida-Marie Hergel.

Det er erfaringer, som jeg kan tage videre med mig i mit arbejdsliv

Erfaring tæller
Ida-Marie Hergel har tidligere studeret human fysiologi. Det har givet hende baggrundsviden om hjertets funktion, som hun synes er et spændende område. Det og muligheden for bedre at kunne tilrettelægge sin dag, mens hun er på barsel, har også haft betydning for, at Ida-Marie Hergel i år er koordinator på Østerbro i København.

– Det skal være nu, hvis jeg skal prøve det. Når først arbejdslivet melder sig, får jeg ikke tid til at gå ind i det på samme måde. Og så betyder det også noget, at jeg som koordinator får erfaring i planlægning og at stå i spidsen for at afholde en indsamlingsdag lokalt. Det er en erfaring, jeg kan tage videre med mig i mit arbejdsliv, siger Ida-Marie Hergel.

Planlægningen tager form
Hun har allerede fundet de lokaler på Østerbro, hvor indsamlerne skal mødes og få udleveret deres indsamlings-kit. Tiden er nu kommet til at sætte mere aktivt ind og rekruttere indsamlere. Indtil videre har Ida-Marie Hergel spurgt ud i sit nærmeste netværk, fx veninderne, om de vil være med som indsamlere. Flere har sagt ja. Også idrætsforeninger står på listen over dem, Ida-Marie Hergel skriver til for at rekruttere indsamlere. Idrætsforeningerne får tilbuddet om, at går de 30 ruter, modtager de en hjertestarter.

– Der er en del idrætsforeninger på Østerbro, så det er oplagt at spørge dem. Jeg har selv spillet fodbold, og min kæreste spiller fodbold på Østerbro, så via ham har jeg kontakter til klubberne. Det kan måske hjælpe mig i min søgen efter indsamlere, siger Ida-Marie Hergel.

I ugen op til landsindsamlingen bliver den vigtigste opgave at fastholde de tilmeldte indsamlere

Desuden bliver barnevognen ved gåturene med Storm pakket med flyers og plakater med budskabet om at blive indsamler. De bliver hængt op på Østerbro, og hun har kontaktet formanden for Hjerteforeningen Østerbro, om de kan hjælpe med at skaffe indsamlere.

I ugen op til landsindsamlingen bliver den vigtigste opgave at fastholde de tilmeldte indsamlere. Ida-Marie Hergels plan er at sende mails til indsamlerne og desuden ringe til dem i ugen op til landsamlingsdagen. Hun håber, det vil hjælpe på at fastholde dem.

Familien er med som babysitter og indsamlere
Ida-Marie Hergels nærmeste familie bakker op om landsindsamlingen.

– Min mor er med mig hele dagen samme sted, hvor vi deler pressekit ud og modtager dem igen. Hun passer Storm. Min kæreste hjælper mig også der, og det er planen, at både min søster og min far går ud som indsamlere, siger Ida-Marie Hergel.

Lille Storms hjertefejl, der fik Ida-Marie Hergel til at melde sig som koordinator, viste sig heldigvis efter flere skanninger at være så lille, at lægerne mere kalder det en skønhedsplet på hjertet fremfor en hjertefejl.

Læs mere om landsindsamlingen. Du kan også melde dig som indsamler

Læs mere om ventrikel-septum-defekt